[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ziemniaki obra, umy, ugotowa, odcedzi, ostudzi ipokroi w grub kostk.Z mki, jajek, mleka i 1 yki olejusporzdzi ciasto.Cebul obra, opuka, drobno pokroii doda do ciasta wraz z selerem, ziemniakami, sol ipieprzem.Wszystkie skadniki dokadnie wymiesza.Doda podzielonego na mae kawaki dorsza i jeszczeraz wymiesza.Do mocno rozgrzanego oleju wkadayk mas rybn i smay 5 min na zoty kolor.Krokietyosczy z oleju i podawa polane keczupem, z frytkamii surówk sezonow.Szczupak pieczony.p1 szczupak (ok.1,7 kg),1 szklanka gstej mietany,2 yki masa,2 yki buki tartej,1 yka mieszanych zió (bazylia, majeranek, estragon,czber),sok z 1/2 cytryny,sól,pieprz,4 yki oliwy lub oleju,gazki pietruszki do dekoracji.Ryb oskroba, odci petwy, usun oczy, dokadnieumy i skropi sokiem z cytryny.Zioa zmiesza zpieprzem i sol, a nastpnie natrze nimi ryb w rodku ina zewntrz.Oliw wla do brytfanny.Ryb uoy dobrytfanny i wstawi do piekarnika nagrzanego do temp.170 - 180 st.C.Gdy szczupak zacznie si rumieni,posypago buk tart i piec jeszcze 20 - 30 min.Maso roztopii wymiesza ze mietan.Kilka minut przed kocempieczenia pola ryb mietan.Gorc przeoy napómisek wyoony saat, pokroi na porcje, polasosem od pieczenia i przybra gazkami pietruszki.Podawa z ziemniakami.Ryba w jarzynach.1,2 kg filetów z dorsza, morszczukalub halibuta,3-4 yki mki przennej,2 marchewki,1 pietruszka,15 dag selera,10 dag pora,2 cebule,1 szklanka oleju,1 puszka przecieru pomidorowego,kilka gazek natki pietruszki,1 yka cukru,1 yeczka biaego pieprzu,1 yka soli,Filety opuka, osczy, podzieli na porcje, lekkoposoli i odstawi na 20 minut.Nastpnie obtacza je wmce i smay na poowie oleju na zoty kolor.Warzywa korzeniowe oczyci, umy i zetrze na tarcedo jarzyn.Por i cebul obra i drobno pokroi.Na patelnirozgrza 2 yki oleju i podsmay cebul i por.Warzywa poddusi na pozostaym oleju, nastpniewla 1 szklank wody i dalej dusi na maym ogniu.Po 20 minutach doda przecier pomidorowy, cebuli por, doprawi sol, pieprzem i cukrem.Ryb wyoydo salaterki lub na gboki pómisek, przykry gorcymiwarzywami i przybra natk pietruszki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]